Na widelcu. Historia, tradycja i smak francuskiej kuchni u boku C-Michela Labarre!

Na widelcu. Historia, tradycja i smak francuskiej kuchni u boku C-Michela Labarre!

Poznanie tajników kuchni francuskiej pod okiem najlepszych jej mistrzów w najsłynniejszym Instytucie kulinarnym na świecie to marzenie wielu kucharzy w naszym kraju. Dzięki zaangażowaniu i determinacji C-Michela Labarre stały się rzeczywistością.

Już 30 szefów z Polski odbyło szkolenie i otrzymało prestiżowe dyplomy ukończenia kursu, sygnowane podpisem Paula Bocuse.

Chciałem dać możliwość obcowania z kulturą i tradycją kulinarną mojego kraju kucharzom z Polski w Lyon – stolicy francuskiej gastronomii – mówi C-Michel Labarre, promotor i pomysłodawca wyjazdu – Do Instytutu, w którym sam prowadziłem międzynarodowe grupy, w każdym roku przyjeżdżają kucharze ze wszystkich zakątków świata. Mieszkam w Polsce od kilkunastu lat i wiem jak bardzo kucharze tutaj chcą się uczyć, nadążać za światowymi trendami kulinarnymi.

Program wymiany obejmował 10dniowe szkolenie, dodatkowo każdy z uczestników miał możliwość odbycia stażu na kuchni w jednej z restauracji Paul’a Bocuse, odwiedzenia kilku restauracji (Bouchon de Lyon i Brasserie) w Lyonie oraz zwiedzenia winnic znajdujących się w okolicach Lyonu.

Z relacji uczestników wynika, że wszystkie przygotowywane na warsztatach potrawy posiadały uniwersalne receptury dzięki czemu, śmiało mogą zostać włączone do kart menu w polskich lokalach gastronomicznych. Duże wrażenie na uczestnikach szkolenia zrobiła kultura organizacji pracy w kuchni, objawiającą się przede wszystkim okazywaniem szacunku wobec wyższych w hierarchii, panującą ciszą na kuchni w czasie wykonywania obowiązków zawodowych, strojem kucharskim podkreślającym zajmowane stanowisko i czystością.

Program szkoleniowy zakończył się uroczystością wręczenia certyfikatów potwierdzających odbycie stażu w Instytucie, podpisanych przez samego „papieża francuskiej
sztuki kulinarnej” – Pana Paul’a Bocuse. Odbyła się ona w sali kominkowej urządzonej w 1834 roku w XIII-wiecznym zamku stanowiącym siedzibę Instytutu.

Poza warsztatami kulinarnymi polscy kucharze mieli okazję zwiedzenia piwnic w winnicy Chateaux Meursault, zawierającej zbiory 700 tys. butelek głównie czerwonego wina. Odwiedzili także jedną z czterech Brasserie Paul’a Bocuse – Brasserie „Le Nord”, tam smakowali klasycznej kuchni lyońskiej, m.in. podawanej na gorąco sałatki z wątróbki drobiowej z kozim serem. W kolejnej restauracji „Quenelle” zaserwowano naszym uczestnikom bezy o smaku rakowym.

Jednak największe wrażenie na wszystkich kucharzach z Polski zrobiła uroczysta kolacja w jednej z najbardziej prestiżowych i luksusowych restauracji francuskich, posiadającej od 50 lat niezmienne 3 gwiazdki w kategorii Michelin, słynącej z najbardziej luksusowych dań opartych na recepturach samego mistrza – Restauracji Paul’a Bocuse***.  Świetności całemu wieczorowi dodał fakt, iż grupa z Polski została powitana przez samego Paul’a Bocuse, który poświęcając swój czas obdarował naszych rodaków autografami w swojej ostatniej książce kulinarnej, jak również pozował do pamiątkowego zdjęcia. Na kolacji, która według cennika kosztuje 280 EUR + wino, nasi kucharze uraczeni zostali zupą homarową z kawałkami świeżego homara, pasztetami z truflami, najsłynniejszym daniem Paul’a Bocuse – wilk morski w cieście francuskim lub do wyboru pieczenią cielęcą z warzywami gotowanymi, do tego desery, które wybierało się ze specjalnego wózka według własnych preferencji.

Jeden z uczestników szkolenia podsumował pobyt na wymianie słowami, które mogą stanowić tylko zachętę dla kolejnych grup:poznanie kuchni francuskiej na stażu
w Lyonie nie zastąpi żaden kurs u nas w kraju, a wieczór w Restauracji Paul’a Bocuse zapamiętam na zawsze.

Szczegółowych informacji na temat kolejnych terminów i warunków wyjazdu udziela C-Michel Labarre: michel@labarre.pl  tel. + 604 917 404.

Specjalne warunki uczestnictwa dla członków Diamonds’CLUB.
Share